Är du trött på vintern ? Felaktigt solande straffar sig!

Blek efter snö och rusk? Då lockar säkert varma semesterparadis och solarieöarna. Men var försiktig. Felaktigt solande kan straffa sig.
***

Sola rätt
Många förstår inte vikten av att sova säkert. Det gäller att vara förståndig, för varje år får över 30 000 svenskar hudcancer. Välj istället att skydda dig och sola smart. Det är inte farligt att bli brun. Däremot måste huden vänjas sakta och ett felaktigt solande kan straffa sig 20 till 30 år senare. Rynkor i förtid och i värsta fall hudcancer.

Solarium hjälper inte

En klyscha är att man tål sol bättre om man grundar i solarium. Det är snarare tvärtom. Huden tål solariets strålar men är fortfarande osolad hud. Rekommenderad soltid i början av solsemestern är 30 minuter om dagen. Därefter kan du öka tiden med 20 procent för varje dag, men inte mer än 2 timmar i sträck.

Nya prickar
Var uppmärksam och gå noggrant igenom din kropp och titta efter gamla märken som blivit större eller nytillkomna prickar. Melanom sitter ofta på benen, vid bålen, och på armarna. De flesta melanom märken är ojämna till formen, har ofta en röd inflammerad kant och kan ha flera färger.

Råd inför semestern
Den starkaste solen på dygnet är mitt på dagen (mellan 11-14), därför är det även störst risk att bränna sig då. På sjön reflekteras solen och tar hårdare, satsa på extra solskydd vid båtsammanhang. Satsa på huvudbonader, solglasögon och solkräm med hög faktor.

Kommentarer
Postat av: Frida

Yes! Du också? :D <3

2010-02-19 @ 11:20:26
URL: http://breiden.blogg.se/
Postat av: llindhlm mode stil & shopping

bra inlägg. Det är så hemskt med hudcancer, man önskar att folk vore mer försiktiga.:)

Ha en trevlig helg!

2010-02-19 @ 11:57:06
URL: http://llindhlm.blogg.se/
Postat av: ☆ Carlosa

sv: okej vad mysigt! :D

2010-02-19 @ 11:58:07
URL: http://glaamourgirl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0